EMDR

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit betekent minder gevoelig worden en het opnieuw verwerken van nare gevoelens met behulp van oogbeweging, geluiden (klikjes) en/of aanrakingen.

EMDR-therapie is een effectieve behandelmethode voor mensen die langdurig last ondervinden van traumatische ervaringen. Vaak kunnen mensen deze schokkende ervaringen  zelf verwerken maar een deel heeft hier hulp bij nodig. Voorbeelden van zulke schokkende traumatische ervaringen zijn het meemaken van een (auto)ongeval, seksueel geweld of een ander geweldsincident, brand of andere beangstigende gebeurtenissen zoals bijv. spinnenangst.

EMDR therapie werd in 1989 ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. In de jaren daaropvolgend werd EMDR verder ontwikkeld tot een volwaardige therapeutische methode. Sinds 1994 wordt EMDR-therapie in Nederland toegepast bij volwassenen en sinds 2000 ook bij kinderen (ongeveer vanaf 6 jaar). Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van EMDR-therapie.

Hoe ziet een EMDR sessie eruit?

De kern van de procedure bestaat eruit dat de cliënt allereerst gevraagd wordt om de traumatische gebeurtenis, zoals die nu in zijn of haar hoofd zit, in grote lijnen te vertellen. Vervolgens wordt nagegaan welk beeld (of beelden) van deze herinnering in het hier-en-nu nog de meeste spanning oproept. In het intakegesprek besteden we veel aandacht aan de oorzaak, achtergrond en gevolgen van de klachten in jouw dagelijkse leven.

Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met afleiding met behulp van vingerbewegingen  voor de ogen.

De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set (serie bewegingen) volgt.

EMDR werkt vaak snel, maar het kan ook een intensieve therapie zijn. Daarom zullen wij als therapeut niet alleen vertellen wat  we gaan doen en waarom, maar jou ook zo goed mogelijk begeleiden in jouw proces. De sets zullen ertoe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.